lani skrev:Ok hør lige her. Jeg er ca. 188 cm. og vejer omkring 94 kg. Jeg er i princippet spinkel bygget, har ikke specielt let ved at tage muskelmasse på, men det kan lade sig gøre husker jeg fra da jeg i starten af 20érne. Nu er jeg 37.
Jeg har besluttet at jeg vil være i bedre form når jeg er 40 end da jeg var 30.
Langt størstedelen af mit overflødige fedt sidder på maven, rundt om livet og desværre nok også omkring mine organer. Jeg vil gerne ned og have en fedtprocent så lav som muligt, uden at det skal blive ekstremt. I øjeblikket er min fedtprocent ca. 22 ud fra den badevægt jeg har som kan måle dette.
Jeg er begyndt at træne cardio i ca. 45 min. 3 gange om ugen og full body vægttræning (basis øvelser) ligeledes 3 gange om ugen. Det har jeg gjort i omkring 7 uger nu. I starten tabte jeg mig ca. 1 kilo om ugen, men på det sidste er min vægt stagneret.
Jeg har læst artiklen om cuts og jeg forsøger at være i kalorie underskud hver dag. I anden anledning talte jeg med min læge om det og hun sagde at det formentlig var fordi at jeg pga. min træning opbyggede muskler og det var det der snød vægten, så hun syntes jeg skulle måle mig om livet i stedet for at veje mig.
Jeg svarede hende at jeg altid havde hørt at man ikke kunne omdanne fedt til muskler og at man skulle være i kalorie overskud for at opbygge muskelmasse. til det svarede hun at musklerne godt kunne omdanne fedt til energi, som så kunne bruges til at danne muskelmasse med.
Så nu er jeg forvirret. Er der en herinde der VED hvad han taler om og fortælle mig lidt om hvad der er sandt og falsk i den forklaring min læge har givet mig. jeg er ikke interesseret i at få svar fra allemulige der tror eller har hørt nede i centeret om hvordan verden er skruet sammen.
på forhånd tak
Lasse
Jeg tager lige dit topic i bidder

De andre har givet nogle fine besvarelser, men måske lidt mere struktur ville gøre det mere overskueligt.
Jeg har besluttet at jeg vil være i bedre form når jeg er 40 end da jeg var 30. Tillykke - godt for dig!
angt størstedelen af mit overflødige fedt sidder på maven, rundt om livet og desværre nok også omkring mine organer. Jeg vil gerne ned og have en fedtprocent så lav som muligt, uden at det skal blive ekstremt. I øjeblikket er min fedtprocent ca. 22 ud fra den badevægt jeg har som kan måle dette.Pas på med at stole på din badevægt! Metoden den benytter hedder bioelektrisk impedans-metode, og går i al sin enkelhed ud på at sende strøm igennem dig. Ud fra den modstand elektronerne møder, estimerer vægten din fedt%. Problematikken er, at strøm som bekendt altid går den korteste vej, og i og med, at polerne er henholdsvis højre og venstre fod, når strømmen aldrig op i overkroppen! Din badevægt har derfor ingen chance for at måle din fedt% på overkroppen, og din samlede fedt% kan således snildt være højere end de 22%. Du siger jo selv, at dit fedt primært sidder på maven og det er således sandsynligt, at vægtens estimat er for lavt! Hvis du skal have en mere troværdig måling, kan du eventuelt finde et sted, hvor du kan blive målt med elektroder på både hænderne og fødderne.
Jeg er begyndt at træne cardio i ca. 45 min. 3 gange om ugen og full body vægttræning (basis øvelser) ligeledes 3 gange om ugen. Det har jeg gjort i omkring 7 uger nu.Du har fat i den lange ende. Grunden til, at denne metode er optimal findes i muskelvævets passive egenskaber. Det kraver langt mere energi, at holde muskelvæv i live, end det gør for fedtvæv. Dit ligevægtsindtag vil derfor (relativt) stige i takt med, at du får mere muskelmasse på kroppen.
Desuden er en kombination af kardiotræning og styrketræning optimalt, da man ved styrketræning opnår en forhøjet efterforbrænding, imens kardiotræning primært henter energi fra direkte forbrænding.
Det har jeg gjort i omkring 7 uger nu. I starten tabte jeg mig ca. 1 kilo om ugen, men på det sidste er min vægt stagneret.Der kan være mange grunde til, at dit vægttab stagnere.
- For det første, kræver det ikke længere samme mængde energi at udføre alle dagens småopgaver. At gå tur med hunden, slå græs, gå op ad trapperne og lignende kræver ikke længere samme energi, da du slæber rundt på færre kg. Dette bidrager på sigt i høj grad til et faldende ligevægtsindtag.
- For det andet kræver det (fedt)væv du har smidt ikke længere energi. Et kg fedt kræver 19KJ - eller 4,5Kcal - om dagen. Det er ikke umiddelbart meget, men det kan løbe op og resultere i mærkbart lavere ligevægtsindtag.
- For det tredje kan den fødeinducerede termogenese (den mængde energi det kræver at optage næring fra maden) i sidste ende relativt være negativ set i forhold til førhen, qua mindre mængder. Dette vil så medføre et lavere ligevægtsindtag.
- For det fjerde producerer kroppen mindre stoftskiftehormon når den er i kalorieunderskud, hvilket medfører mindre forbrænding - altså et lavere ligevægtsindtag.
Som du kan se, er der altså rigtig mange faktorer, der taler for at regne med et jævnt faldende ligevægtsindtag.
Udover det kan din læge sagtens have ret i, at muskelopbygningen snyder vægten og før/efter-billeder og omkredsmålinger er klart at foretrække.
Jeg svarede hende at jeg altid havde hørt at man ikke kunne omdanne fedt til muskler og at man skulle være i kalorie overskud for at opbygge muskelmasse. til det svarede hun at musklerne godt kunne omdanne fedt til energi, som så kunne bruges til at danne muskelmasse medDu er ramlet ind i en af de mest udbredte misforståelser i fitnesskulturen.
Skeletmuskulaturen og fedtvævet er to helt separate energisystemer. Det er derfor ikke så sort/hvidt som folk gerne tror.
Du kan ganske rigtigt ikke omdanne fedt til muskelmasse, men fedtvævet er en energireserve, og kroppen kan under de rette forhold godt tage energi herfra og utilisere det til at dække et energideficit. Med høj nok fedt% og som nybegynder indenfor styrketræning, vil denne process forekomme helt af sig selv. I takt med, at man kommer længere imod sit naturlige genetiske maksimum, vil kroppen være mindre "ivrig" efter at opbygge muskelmasse (qua hormonbalancen), og denne process skal derfor fordres med korrekt timing af ens kalorieindtag.
Det er som sagt en udjævning af hormonbalancen, der på sigt nedsætter den naturlige tendens til at ofre fedt til fordel for muskelmasse (groft sagt), og det er således svært at sige præcis, hvor skillelinien går. Det er dog et faktum, at det ved korrekt timing og energifordeling er muligt at bulke lean, godt op imod ens naturlige maksimum.
Så i bund og grund: Du har ret i, at man ikke kan omdanne fedt til muskler, men man kan udnytte energien fra fedtlagrene til at opbygge muskelmasse. Afhængig af, hvor store henholdsvis muskler og fedtlagrer man har, vil kroppen være mere eller mindre tilbøjelig til at udnytte energien sådan. (groft sagt).
(Til andre: diskussionen om lean bulking tager jeg med glæde (igen), men lad os gøre det i en anden tråd, hvis det er

)